Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η Ελληνική γραφειοκρατία είναι ανίκητη

            
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ    ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ
                  ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                           Θεσσαλονίκη : 20-1-2014
     Βασ. Ηρακλείου 28, ΤΚ 54624 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                                    
              ΤΗΛ. 2310-222.821 / FAX 2310-240.095
                     Email: snefrothes@yahoo.gr
                     Email: nefrothes@gmail.com   
                 ---------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Η Ελληνική γραφειοκρατία είναι ανίκητη


Για μια ακόμη φορά το υπουργείο υγείας με τις εγκυκλίους που εκδίδει  αποδεικνύει είτε την απόφαση του με ολοκληρωτικές μεθόδους να εξοντώσει τους χρόνια πάσχοντες, είτε την αδυναμία να σχεδιάζει πολιτικές με γνώμονα τα συμφέροντα και την εξυπηρέτηση του ελληνικού λαού. Μετά το έκτρωμα σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ  που θέτει ΣΥΝΟΡΑ και ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ για την πρόσβαση των ελλήνων σε νοσοκομεία, το τελευταίο πυροτέχνημα για το πλαφόν συνταγογράφησης στους γιατρούς (Υ.α. 3457/14.01.2014, ΦΕΚ Β΄/64/14.01.2014),  όχι μόνο μεταφέρει την ανικανότητα του υπουργείου να ελέγξει με σύγχρονους μεθόδους την υπερσυνταγογράφηση στην Ελλάδα στην κοινωνία,  αλλά θέτει και σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας χρόνια πασχόντων που δεν θα μπορούν να βρουν τα ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα τους. Χαρακτηριστικά απόδειξης της προχειρότητας και της ανικανότητας σχεδιασμού στους νεφροπαθείς είναι τα εξής απλά και βαθιά κοινωνικά παραδείγματα :

1. Αν αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια (ζητούμενο στην ελληνική κοινωνία) οι μεταμοσχευμένοι δεν θα μπορούν να έχουν φάρμακα αφού οι γιατροί που τα συνταγογραφούν  βρίσκονται σχεδόν μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και  είναι εξαιρετικά λίγοι.

2. Αν σε μια μονάδα αιμοκάθαρσης αυξηθούν οι αιμοκαθαρόμενοι είτε γιατί είναι νέα μονάδα είτε γιατί παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας (ζητούμενο από το υπουργείο υγείας και την ελληνική κοινωνία φυσικά) τότε οι γιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν  τα φάρμακα υψηλού κόστους (ακόμα και τα γενόσημα είναι ακριβά) με αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς.

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε από τον υπουργό είτε να αποσύρει την διάταξη για το πλαφόν, είτε να εξαιρέσει από την εφαρμογή της τους χρόνια πάσχοντες όπως οι νεφροπαθείς που τονίζουμε ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων τους εξαρτάται αποκλειστικά από την διακύμανση του αριθμού τους και την εφαρμογή σύγχρονων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.