Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
    Η οδύσσεια των νεφροπαθών της Ελλάδας συνεχίζεται και τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών τους πετούν από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Δεν φτάνει που οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό εξωνεφρική κάθαρση ή μεταμόσχευση) περνούν τη μισή τους ζωή νοσηλευόμενοι, καθώς αυτή εξαρτάται άμεσα από μηχανήματα και φάρμακα απαραίτητα για την περιοδική ρύθμιση των στοιχειωδέστερων βιολογικών τους λειτουργιών, έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα και το βουνό  της αναλγησίας και αδιαφορίας της πολιτείας,  που με τα μέτρα που λαμβάνει τους εξωθεί στην  φυσική εξόντωση. 
     Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κόστους των φαρμάκων της θετικής λίστας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, ενδέχεται να αποστραγγίσει και το τελευταίο ευρώ από τα λεηλατημένα εισοδήματα των νεφροπαθών. Ο καθορισμός της λεγόμενης «ασφαλιστικής τιμής» από τον Υπουργό Υγείας  θα κοστίσει άμεσα στον καθένα 100 ως 150 ευρώ το μήνα,  ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη της θεραπευτικής αγωγής από τους ασθενείς που δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος που απαιτείται, με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι γνωστό ότι το θεραπευτικό σχήμα των σταθεροποιημένων νεφροπαθών δεν πρέπει να αλλάζει με οικονονμίστικα κριτήρια αφού κινδυνεύουν τόσο οι ζωές  τους, όσο και τα ταμεία που θα επιβαρυνθούν το κόστος που θα προκύψει από τις έκτακτες νοσηλείες και τις σειρές εξετάσεων που απαιτούνται.
    Αυτό το πλαίσιο αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας και της κοινωνικής συνοχής  έχει οδηγήσει τις μεταμοσχεύσεις σε  κατάρρευση, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος μονάδων ΜΕΘ, της έλλειψης ειδικών ιατρών και νοσηλευτών,  καθώς και της οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΜ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στην χώρα μας είναι λιγότερες από 20 ως τις 31 Μαρτίου, ενώ το  ΔΣ του ΕΟΜ έχει να συνεδριάσει 3 μήνες γιατί δεν έχει χρήματα για τα εισιτήρια των μελών του, εκτινάσσοντας τον χρόνο αναμονής των νεφροπαθών για μεταμόσχευση στα 10 χρόνια,  δηλαδή ΠΟΤΕ για την πλειοψηφία αυτών.   
     Οι παραπάνω πολιτικές στην υγεία οδηγούν σε ανεξέλεγκτα μονοπάτια τους νεφροπαθείς, μια που αυτές υλοποιούνται σε περιβάλλον αποστράγγισης  και ουσιαστικής κατάργησης των αναπηρικών συντάξεων,  επιλέγοντας η κυβέρνηση να εκδικηθεί τους νεφροπαθείς σαν να ήταν αυτοί η αιτία της οικονομικής κρίσης και η αναπηρία η επιλογή τους.  

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μεσογαίας Νικόλαος για δωρεά οργάνων: η εκκλησία λέει να δώσουμε ζωή από το θάνατο


Μεσογαίας Νικόλαος για δωρεά οργάνων: η εκκλησία λέει να δώσουμε ζωή από το θάνατο

Διχασμένη εμφανίζεται η Εκκλησία αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Από τη μία η κατα τα φαινόμενα συνηθέστερη θέση είναι πως η Εκκλησία δεν αντιτίθεται.
Αυτό εξέφρασε άλλωστε και πρόσφατα, όπως το “Αγιορείτικο βήμα” είχε αναφέρει, ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος λέγοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προ δεκαπενθημέρου ότι επίσημη θέση επί του θέματος δεν έχει πάρει η εκκλησία, ωστόσο δεν αντιτίθεται σε μια τέτοια ενέργεια.

Την ίδια γραμμή ακολούθησε λίγο έως πολύ πριν λίγες μέρες και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ.Νικόλαος στην εκπομπή της ΝΕΤ “Ειδική έκδοση”. "Στην απόφαση να χαθούν και οι δύο η Εκκλησία λέει να δώσουμε ζωή από το θάνατο" σχολίασε ο κ. Νικόλαος χαρακτηριστικά.

Από ό,τι φαίνεται όμως δεν έχουν όλοι οι Μητροπολίτες την ίδια άποψη. Για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Γλυφάδος πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τη μη συναίνεση στη δωρεά οργάνων σε περίπτωση “εγκεφαλικού θανάτου” και προτρέπει να συμπληρώσουν όσοι θέλουν και σχετική υπεύθυνη δήλωση άρνησης και να την αποστείλουν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχέυσεων (ΕΟΜ).

Μεσογαίας Νικόλαος: Η χριστιανική διδασκαλία έχει μεταμοσχευθεί στη δική μου καρδιά

Στην παρέμβασή του στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης πάντως ο κ. Νικόλαος έθεσε εμμέσως το θέμα του “εγκεφαλικού θανάτου” και των αντιδράσεων κάποιων Χριστιανών δίνοντας ένα παράδειγμα:

“Μια κοπέλα 21 ετών” είπε “είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Μου τηλεφώνησε λοιπόν ο δ/ντης της κλινικής να πάω εκεί γιατί οι γονείς ήθελαν την άποψη της Εκκλησίας για τη δωρεά οργάνων. Με ρώτησαν λοιπόν οι άνθρωποι αν υπάρχει αντίρρηση από την Εκκλησία να προχωρήσουν. Ο γιατρός χαρακτήρισε την κοπέλα “εγκεφαλικά νεκρή”. Εγώ τον ρώτησα γιατί την χαρακτήρισε έτσι. Εκείνος απάντησε πως μόνο με ένα θαύμα μπορεί να γλιτώσει. Τότε εγώ ρώτησα αν εννοεί θεραπεία ασθενούς ή ανάσταση νεκρού κι εκείνος απήντησε “Ανάσταση νεκρού”. Τότε κι εγώ είπα στους γονείς να πάμε να διαβάσουμε μια ευχή. Έκανα όντως μια ευχή και η μάνα είχε πέσει ολόκληρη πάνω στο κορίτσι κρατώντας εικονούλες. Κατόπιν γύρισε στον πατέρα και του είπε “να τα δώσουμε”. Εγώ ήθελα να σεβαστώ τη δική τους απόφαση. Μετά από 3 μέρες οι γονείς ήλθαν και με βρήκαν. Είχαν κρίση συνειδήσεως γιατί η καθυστέρηση στην απόφασή τους κατέστησε τα όργανα μη μεταμοσχεύσιμα.”

Κλείνοντας την ιστορία ο Μητοπολίτης Μεσογαίας επισήμανε πως “Εκκλησία σημαίνει αγάπη , αλλά σημαίνει και σεβασμό στην ιερότητα του θανάτου”.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Νικόλαος χαρακτήρισε “αγαπητική” την απόφαση εκείνων των οικογενειών που επιλέγουν να δωρίσουν τα όργανα του θανόντος συγγενή τους. Σχολίασε πως “η χριστιανική διδασκαλία έχει μεταμοσχευθεί στη δική μου καρδιά” και τόνισε ότι “στην δική μας παράδοση είναι πολύ σημαντικη΄η καρδιακή κοινωνία των ανθρώπων”.

Ιδιαίτερα σημαντικό και κατατοπιστικό ήταν το σχόλιό του αναφορικά με το δότη και το λήπτη. “Η Εκκλησία είναι σαν να έχει δύο παιδιά. Σεβασμό, λοιπόν, στο δότη και αγάπη στο δυνητικό λήπτη. Στην απόφαση να χαθούν και οι δύο η Εκκλησία λέει να δώσουμε ζωή από το θάνατο”

Επίσης ο κ. Νικόλαος ρώτησε τον επίσης συμμετέχοντα στην εκπομπή πρόεδρο του ΕΟΜ, Αν, Χατζή, αν θα ήταν σωστό να ορίζουμε έναν οργανισμό ως νεκρό με ζώντα όργανα. Ο κ. Χατζής απήντησε σε γενικές γραμμές είναι σωστός ο ορισμός, αλλά ακόμη πιο σωστός θα ήταν ο ορισμός “βιώσιμα όργανα”. Βέβαια όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζής ένας τέτοιος οργανισμός δε θα μπορούσε να ζήσει πολύ αφού τα υπόλοιπα όργανα δε θα αντέξουν.

Ο κ. Νικόλαος επισήμανε ακόμη πως στην Ελλάδα για πολλά χρόνια οι ζώσες μεταμοσχεύσεις νεφρού ήταν πολύ περισσότερες από τις πτωματικές, δηλαδή συγγενείς προσέφεραν το νεφρό τους στους δικούς τους ανθρώπους. 


του Μάνου Χατζηγιάννη

Πηγή: agioritikovima.gr

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 12-4-2013 ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και ενέργειες
 τοποθέτησης σε θέσεις απασχόλησης

Παράταση μέχρις τις 12 Απριλίου δόθηκε για την υποβολή των
αιτήσεων ένταξης στην δράση: Ίσες ευκαιρίες εργασιακής ένταξης των
 χρόνια πασχόντων της Θεσσαλονίκης που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ».

Περιλαμβάνονται:














-Τηλε-εργασία
-Συστήματα διασφάλισης ποιότητας
-Διαχείριση εργασιών  επιχειρήσεων με ΗΥ
-Καινοτομία και ανάπτυξη επιχειρήσεων
-Επαγγελματικά αγγλικά
-Βασικές δεξιότητες στη χρήση ΗΥ
-Θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις
-Θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας
-Αυτοαπασχόληση / Επιχειρηματικότητα
-Ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων







Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν οι Νεφροπαθείς (3,4,5 σταδίου), καρκινοπαθείς, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, σκλήρυνση κατά   πλάκας, σακχαρώδη διαβήτη, παραπληγίες, πνευμονοπάθειες, Αιμορροφιλία, Πάσχοντες   από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, από Νόσο Crohn και άλλες νόσους του γαστρεντερολογικού συστήματος, κυστική ίνωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, εγκεφαλίτιδες, μυϊκές δυστροφίες, Parkinson  και άλλες χρόνιες παθήσεις)

Επίσης δικαίωμα συμμετοχής έχουν εφόσον ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και οι:
-συνταξιούχοι αναπηρίας που δικαιούνται κάρτα ανεργίας
-επιστήμονες που λαμβάνουν βεβαίωση από το επιμελητήριο τους (π.χ. Μηχανικοί)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται για τα δικαιολογητικά και να προμηθεύονται το Έντυπο της Αίτησης από τα γραφεία των:
-Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Βασιλέως Ηρακλείου 28. Τηλ.: 2310 222821.
-Σύλλογος Γονέων Παιδιών & Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης,  Αγ. Σοφίας 46 (Πηγή Ζωής). Τηλ. 2310 280600.
-ΚΕΚ Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, Ν. Πλαστήρα 65, Χαριλάου. Τηλ.: 2310 397733.

Η Αίτηση είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα της Σύμπραξης: www.labornodiscr.gr