Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ




                ΣΥΛΛΟΓΟΣ    ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ
                  ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                           Θεσσαλονίκη :7-2-2013             
     Βασ. Ηρακλείου 28, ΤΚ 54624 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                                    Αριθ. Πρωτ. : 18
              ΤΗΛ. 2310-222.821 / FAX 2310-240.095
                 ---------------------------------------------          
ΥΠ’ ΟΨΙΝ  ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι μια βαρύτατη, μη αναστρέψιμη, χρόνια πάθηση που προϋποθέτει την εφόρου ζωής υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας των πασχόντων προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο νεφροπαθής τελικού σταδίου (υπό εξωνεφρική κάθαρση ή μεταμόσχευση) περνά τη μισή του ζωή νοσηλευόμενος, καθώς η ζωή του εξαρτάται άμεσα από μηχανήματα και φάρμακα απαραίτητα για την περιοδική ρύθμιση των στοιχειωδέστερων βιολογικών του λειτουργιών. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει συνοδά νοσήματα που αναπτύσσονται και αυξάνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα που καλείται να καλύψει ο νεφροπαθής προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ατομικές και κοινωνικές του ανάγκες.  
   Ο σκληρός καθημερινός αγώνας των νεφροπαθών καθίσταται τραγικά άνισος στο σημερινό περιβάλλον μιας οικονομίας σε ύφεση, μιας κοινωνίας σε κρίση κι ενός συστήματος υγείας υπό κατάρρευση, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Έτσι, παρά το ότι η ελληνική πολιτεία έχει αναγνωρίσει τη βαρύτητα της αναπηρίας μας, καθορίζοντας με νόμο το ποσοστό της σε 80% τουλάχιστον εφόρου ζωής,  στον κυρωτικό νόμο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (4111/2013) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους νεφροπαθείς συνταξιούχους που υπάγονται σε φορείς του Υπουργείο εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας (δηλαδή τιμωρούνται οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα). Αποτέλεσμα είναι  η 1η Φεβρουαρίου να αποτελέσει ημέρα κόλαφο για την κοινωνική μας ομάδα, στέλνοντας μεγάλο τμήμα της οριστικά και αμετάκλητα στο κοινωνικό περιθώριο και την προσωπική ανυπαρξία (οι νεφροπαθείς λόγω της κατάστασης τους δεν έχουν καμία δυνατότητα ανατροπής και βελτίωσης της οικονομικής τους θέσης).
Οι μειώσεις όμως στις συντάξεις των νεφροπαθών εκτός από σκληρή και κοινωνικά άδικη πολιτική  καθίσταται εκ προοιμίου αναποτελεσματική, καθώς η συμβολή τέτοιων μέτρων στη μείωση των ταμειακών ελλειμμάτων δε μπορεί παρά να είναι πενιχρή . Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως σε μια χώρα στην οποία το προσδόκιμο ζωής ξεπερνά τα 80 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής όσων από εμάς επιβιώνουν υποβαλλόμενοι σε αιμοκάθαρση πλησιάζει μετά βίας τα 10 έτη, τη στιγμή που το πενταετές ποσοστό επιβίωσης μας δεν ξεπερνά το 33% και του προσδόκιμου των μοσχευμάτων τα 8 έτη.
Ζητούμε την εξαίρεση των Νεφροπαθών(υπό εξωνεφρική κάθαρση ή μεταμόσχευση) από τις περικοπές των συντάξεων, των ασφαλισμένων που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε συνεργασία με τους Συλλόγους των ΑΜΕΑ και της ΕΣΑμεΑ θα διεκδικήσουμε ως το τέλος το δικαίωμα μας στη ζωή.
                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου