Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ: Η χρονιά που πέρασε…


ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ: Η χρονιά που πέρασε…


Η χρονιά που πέρασε ήταν μία χρονιά ανατροπών για τις Μεταμοσχεύσεις. Θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια παρέμεναν παγωμένα από το φόβο του πολιτικού κόστους. Θέσεις κλειδιά κατέχονταν επί δεκαετίες από άτομα μη ειδικά, διαπλεκόμενα, πολλές φορές διακείμενα αρνητικά… Ο αριθμός των νεφροπαθών στην Ελλάδα ξεπέρασε τις 10.000, ενώ ο αριθμός των νεοεντασσόμενων ασθενών ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Το επιλήψιμο είναι πως τη στιγμή που οι νεοεντασσόμενοι φθάνουν τους 180 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεφροπαθών στην λίστα αναμονής είναι μικρότερος των 1000, ήτοι μόλις 10 ανά εκατομμύριο  πληθυσμού! Παράλληλα οι μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες έπεφταν, τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ανέβαιναν. Η πορεία της δωρεάς οργάνων την τελευταία 20ετία, παρά τις φιλότιμες  προσπάθειες  των διοικούντων τον ΕΟΜ, κυμαίνονταν γύρω από ένα μέσο όρο 5.5 δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ήταν προφανές ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. 

Το σύστημα έπρεπε να επανεκκινήσει και αυτό έγινε. Ο νέος νόμος αποτέλεσε την κυριότερη τομή. Ενσωμάτωσε την  πολύ σημαντική Ευρωπαϊκή Οδηγία 53/2010 που θέτει κανόνες ασφαλείας. Θέσπισε τις πιο αυστηρές ποινές στην Ευρώπη ώστε το σύστημα να καταστεί διάφανο και κρυστάλλινο, γέννησε όμως και αντιδράσεις, ως αποτέλεσμα κακής ενημέρωσης και άγνοιας. Στην πραγματικότητα η θεσμοθέτηση της μεταμόσχευσης από μη συγγενείς ζώντες δότες, μετά από έγκριση Δικαστηρίου και υπό καθεστώς αυστηρών ποινών, ήλθε για να σταματήσει την παράνομη διενέργεια τέτοιων μεταμοσχεύσεων εκτός Ελλάδος, από νεφροπαθείς που είχαν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Επίσης η εικαζόμενη συναίνεση δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί, όπως άλλωστε και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. (Η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων έχει ήδη δώσει σχετική οδηγία). Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Μ. αναδιοργανώθηκε. Ως Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Εντατικολόγος κ. Α. Χατζής, ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχουν πλέον 3 εντατικολόγοι. Η πολιτεία επιτέλους αναγνώρισε ότι καρδιά των μεταμοσχεύσεων αποτελούν οι Μ.Ε.Θ., εκεί που όπως συνηθίζω να λέω αρχίζει και ολοκληρώνεται η Μεταμόσχευση!

Ως αποτέλεσμα είχαμε μια απότομη αύξηση των Μεταμοσχεύσεων. Μέσα σε 5 μήνες στην Βόρεια Ελλάδα (περιοχή με πληθυσμό που φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια) η δωρεά οργάνων έφθασε στους 12,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (3,4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού πέρυσι) ενώ στο σύνολο της χώρας έφτασε τους 7,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σημειώνω ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Τι λέτε; Το παλεύουμε όλοι μαζί;


Δημήτρης Γάκης,
Διευθυντής – Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων,
Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων,
Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου