Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με αναπηρία θα αγωνιστούν
για να μη γίνει η Ελλάδα ανοιχτός κοινωνικός καιάδας.

Στις 21 Αυγούστου, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε διαδοχικά με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ παρουσίασε και στους δύο Υπουργούς, την κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λαμβάνουν χαρακτηριστικά σκληρής ανθρωπιστικής κρίσης για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ. Ζήτησαν και από τους δύο Υπουργούς να υπάρξει ουσιαστική προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την κρίση, και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που σχεδιάζονται αυτή την περίοδο να μην λειτουργήσουν ως κοινωνική γκιλοτίνα, ως προκρούστια κλίνη των ελάχιστων παροχών που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος για κάποιες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία.
Παρουσίασαν στους Υπουργούς την σκληρή και επώδυνη κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στα ιδρύματα, την κοινωνική ομηρία που βιώνουν οι χρονίως πάσχοντες όταν δεν μπορούν να έχουν κάτω από συνθήκες ομαλότητας τα φάρμακά τους και τις ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται σχεδόν καθημερινά, την αγωνία και τον τρόμο που βιώνουν οι οικογένειες που έχουν παιδιά με βαριά αναπηρία για την τύχη των κέντρων στήριξης τα οποία ψυχορραγούν.
Απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην μετατρέψει την Ελλάδα του 2012 σε έναν ανοιχτό κοινωνικό καιάδα για τους έλληνες και τις ελληνίδες με αναπηρία. Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί, όπως είπαν στους Υπουργούς, καμία μείωση στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία γιατί αυτό ισούται με κοινωνική εξαθλίωση, καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ, σε μισθούς, πλήρη εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των γονιών και κηδεμόνων αυτών από οποιαδήποτε μορφή εργασιακής εφεδρείας, εξαίρεση των τομέων που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τη εργασιακή εφεδρεία (τομέας πρόνοιας, υγείας, εκπαίδευσης κ.τ.λ.) τακτική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για να μην γίνονται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κοινωνικοί όμηροι των διαφόρων συμφερόντων, λήψη μέτρων φορολογικής πολιτικής τα οποία ουσιαστικά να προστατεύουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας ότι εξετάζονται σενάρια μείωσης των επιδομάτων πρόνοιας στα επίπεδα είτε του 2008 είτε του 2009. Οι εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.μεΑ με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τους δήλωσαν ότι αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα σημαίνει στην πράξη ουσιαστική κοινωνική εξαθλίωση των πιο αδύναμων πολιτών αυτής της χώρας και τόνισαν ότι το αναπηρικό κίνημα δεν θα αφήσει να περάσει μία τέτοια απόφαση, οι επιπτώσεις της οποίας θα αγγίξουν ακόμα και το επίπεδο προσδόκιμου ζωής για κάποιες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία.
Από τον Υφυπουργό Εργασίας ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση από το ΚΕΠΑ των 53.000 και πλέον ατόμων με αναπηρία που είναι εγκλωβισμένα σε αυτό. Τέλος απαίτησαν από την κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό και από τους πολιτικούς αρχηγούς που τη στηρίζουν, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι οι ελληνίδες και οι έλληνες με αναπηρία και οι οικογένειές τους ως αξιοπρεπείς και αγωνιστές πολίτες, θα δώσουν τη μάχη τους για να μην οδηγηθούν στην κοινωνική γκιλοτίνα, στον κοινωνικό καιάδα της κρίσης. 

                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου