Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης - Έκκληση Συστράτευσης

Χρόνο με τον χρόνο υποδεχόμαστε στον Σύλλογό μας ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μας που καταλήγουν με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση στη χώρα μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια και πλησιάζει τις 10.000. Σημαντικότατα προβλήματα ωστόσο που αφορούν την ίδια μας την επιβίωση αντί να επιλύονται οξύνονται μέρα τη μέρα, καθώς η χώρα μας βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο οικονομικό τέλμα των τελευταίων ετών. Η έλλειψη νεφρολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες μονάδες αιμοκάθαρσης, τα οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις συχνές επαφές μας με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δυσκολίες στις μετακινήσεις μας και τα προβλήματα στην προμήθεια των απαραίτητων για τη ζωή μας φαρμάκων και υλικών είναι μερικά μόνο από αυτά. Άλλωστε όταν μια ολόκληρη κοινωνία βρίσκεται υπό συνθήκες πίεσης, οι αδύναμοι κρίκοι είναι αυτοί που υποχωρούν πρώτοι. Οι ασφυκτικές συνθήκες που ζούμε σήμερα είναι αναπόφευκτο να οδηγήσουν σε περαιτέρω περιθωριοποίηση όσων χρόνια πασχόντων παραμείνουν εν ζωή. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η πολιτεία αντί να επωμιστεί τις στοιχειώδεις της ευθύνες εξασφαλίζοντας την επιβίωση των αδύναμων μελών της ελληνικής κοινωνίας, επιδεικνύει μια αναλγησία άνευ προηγουμένου.
Έτσι τις τελευταίες μέρες βιώνουμε μια πρωτοφανή περιφρόνηση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Οι μονάδες αιμοκάθαρσης της χώρας στραγγαλίζονται καθώς εδώ και πολλούς μήνες, δεν καταβάλλονται τα οφειλόμενα προς αυτές νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα άλλες από τις παραπάνω να απειλούνται με κλείσιμο και άλλες να υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους σε επίπεδο τριτοκοσμικής χώρας. Ζούμε καθημερινά με την αγωνία. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να κλείσουν μονάδες ενώ με τα χίλια ζόρια, μόλις και καλύπτονται ακόμη οι ανάγκες τους σε φίλτρα. Ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει επάνω στις ίδιες μας τις ζωές. Μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν τη χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους με πίστωση, εξαιτίας των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, χιλιάδες άτομα με χρόνιες παθήσεις αγωνιούν καθημερινά για την εξεύρεση των αναγκαίων για τη ζωή τους φαρμάκων. Μεταμοσχευμένοι που δε διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά πανάκριβων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων κινδυνεύουν άμεσα να απορρίψουν πολύτιμα μοσχεύματα. Αιμοκαθαιρόμενοι που διαμένουν σε μεγάλες αποστάσεις από τις μονάδες τους αδυνατούν να μεταφερθούν προς αυτές καθώς ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να τους καταβάλει τα έξοδα των παραπάνω μετακινήσεων, την ώρα που το χρέος τους προς τους αυτοκινητιστές έχει ξεπεράσει τις 4.000 με 5.000 ευρώ και οι δεύτεροι αρνούνται πια να τους εξυπηρετούν χωρίς να πληρώνονται.
Σήμερα ο Καιάδας έχει όνομα και λέγεται ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας. Δεν είναι δυνατόν υπηρεσιακοί παράγοντες να κάθονται στα μεγάλα τους γραφεία με τους παχυλούς μισθούς και  να παρακολουθούν με παγερή αδιαφορία και γραφειοκρατικό στρουθοκαμηλισμό την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας. Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να δώσουμε ένα δυναμικό παρόν. Η ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά και η συσπείρωση όλων γύρω από τον σύλλογό μας αποτελεί σήμερα το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στην περαιτέρω οικονομική και κοινωνική μας εξαθλίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου